Pregunta aprovada

  • Enviada: 6/7/2013
  • per: Miquel-Àngel Rodríguez i Rodríguez
  • Estat: Aprovada
  • Arxivat en: Llengua
  • Comparteix:

Exposició “Íberos. Nuestra civilización antes de Roma”?

Ahir, dia 5 de juliol, va ser inaugurada l'exposició “Íberos. Nuestra civilización antes de Roma” al passeig de la platja del Cabanyal, junt a l'hotel Las Arenas.
L'exposició, com d'altres d'itinerants de l'Obra Social “la Caixa”, suposa tot un regal per al gran públic, atés que permet acostar-li fins a aquella cultura des de diferents perspectives de la vida quotidiana. Els gràfics són prou entenibles; les reproduccions, fidels; i l'ambient, encisador. Ara, els plafons que inclouen textos revelen amplis espais buits davall l'únic idioma hi emprat en tota l'exposició: el castellà. Així i tot, un dispensador col·locat a l'entrada ofereix fullets en diferents idiomes, uns de valencià i altres de castellà.
En acabar la visita, em dirigí a la persona pertanyent a l'organització, i que fa alhora de porter i de guia, per demanar el motiu d'oferir-ne fullets en valencià i en castellà, però no cap cartell amb text bilingüe. La resposta seua em va aclarir que havia sigut decisió de l'Ajuntament fer la cartelleria només en castellà, tot i havent fet expressament els fullets en valencià per aquesta ocasió. I ressalte “en valencià” perqué els fullets impresos no són els mateixos que els oferits per l'Obra Social “la Caixa” a terres del Principat, sinó que aquests mostren termes com ara “Esta”, “seua” (més variants d'ambdues) o “Servici”, tots emprats en l'estàndard oficial de l'AVL (malgrat que el fullet sembla haver oblidat retocar “ametlles” i “feina”).
No he pogut contrastar encara aquesta informació amb l'Obra Social “la Caixa” ni amb l'Ajuntament de València, però si la causa és la que ahir i ahí m'asseguraren, cap demanar al consistori local el perquè de la negativa seua per emprar el valencià en aquesta iniciativa cultural que promou a la ciutat. Demanar per què contravenen, per enèsima vegada, l'article 1.1.c del Reglament Municipal sobre Ús i Normalització del Valencià al Municipi de València. Què ha de dir davant de tot açò el partit polític que assegura -de paraula i davant la càmera- ser el defensor de les “verdaderes senyes d'identitat valencianes”, quan en aquesta iniciativa (com en innombrables altres) utilitza i promou el castellà per damunt del valencià, i quan (com en aquest cas) rebutja emprar el valencià?


Esta pregunta ha estat aprovada i està a l'espera de ser redactada i presentada formalment a la institució on pertoque.


comments powered by Disqus