Pregunta resposta

  • Enviada: 28/1/2014
  • per: David gonzález
  • Presentada: 24/6/2014
  • PDF: Descarrega
  • Estat: Contestada
  • Arxivat en: Benestar
  • Comparteix:

Si s'està investigant el motiu pel qual hi ha tants casos de càncer a Carpesa (València)?

Hola, bona nit, companys:

Visc a Moncada, però he viscut 25 anys a Carpesa, i la meua mare encara hi viu allí.

Com a resultat de una serie de casos de càncer a eixe poble, una veïna i jo, junt amb la meua mare, també afectada, vam començar a contar els veíns que havíen patit o estaven patint aquesta malaltia en els darrers 15 anys. Ens va sorprendre molt quan vam arribar a 60 casos, i encara ens anaven venint noms al cap.

Al final dels anys 80, es va detectar al Pou de Sant Isidre (Benifaraig) un índex de nitrits i nitrats molt alt, que ficava en perill els veíns de Benifaraig, Carpesa i Borbotó, que rebien aigua de l'esmentat pou amb la intermediació de la Cooperativa Les Llosetes (http://www.levante-emv.com/valencia/2013/04/13/consistorio-mantiene-concesion-les-llosetes-ver-vuelve-cooperativa/989402.html). L'ajuntament de València, amb el recolzament de part de Carpesa, va proposar incloure aquestos municipis dins de la xarxa d'aigues potables de València, però el aleshores (i encara) alcalde de UV (ara PP) José Gil Barat, va rebutjar la proposta, i fins i tot hi van haver càrregues policials amb ferits, ja que els veíns tallàrem les carreteres en reiterades ocassions.

Ara bé, sembla que el que no estava tan clar es que l'aigua va començar a vindre des de València, però barrejada amb la del Pou de Sant Isidre (supose que a la Cooperativa Les Llosetes tindran més informació al respecte). El problema es que, en els últims anys, al revisar els nivells de nitrits i nitrats (o qualsevol que siga el que mesuren els tècnics), els nivells s'aproximaven perillosament a l'umbral de la no-potabilitat, però van aduïr que, com que això es barreja després amb la que ve de València, doncs no passa res.

Jo, personalment, trobe que si l'alcalde es coneixedor d'aquestes coses i no ha fet res per aclarir-lo, es mereixedor d'un càstic. Però si damunt aquesta veïna ja tractà d'esbrinar qué passava ahí, i el senyor va començar a tractar de llevar-li la idea, dient que "era molt difícil això que li demanava" i ficant obstacles ... crec que es més escandalós encara.

Dels més de 60 casos, hi ha de totes les edats, però predominen els malalts entre els 40-50 anys, i les més comuns son els càncers de colon, matriu i cap. En les immediacions de Carpesa hi ha també una fàbrica de farines i pínsols animals (Chinillach y Ballester SL), de la qual també sospitàvem.

M'he pres el temps per a ficar en un mapa de Google Earth tots els casos que he pogut, per a tindre una idea més visual del cas, així que si ho necessiteu, no dubteu en fer-me-lo saber.

Salutacions,
comments powered by Disqus